skule.sormo.no

ORG NR 885 947 522

3D-design

3D-design og 3D-printing har blitt et nytt og viktig fagfelt de senere årene. Elever på kurset i Teknologi-. og forskningslære brukte SketchUp designverktøy fra Google og Makerbot Replicator Duo for å designe og printe i 3D karosseri for en modellbil som er styrt med Arduino mikrokontrollere.

3D-design er er svært relevant veivalg for elever i videregående skole. For tiden er det et stort behov for 3D-designere, blant annet i skipsverftindustrien.

Filaments

Bro på modellbåt

{jcomments on}Denne utskriften ble gjort i PLA med to farger, en grå for selve bygdningen og en klar transparent for vinduene. Dem ble skrevet ut opp-ned for å utnytte det flate taket der begge fargene ble skrevet ut samtidig med en dual-hode-skriver. Selve designet ble laget i SketchUp i 2014.

 

 

Drev til beltedrift

{jcomments on}Dette beltedrevet har åpning i navet for å sette inn en slepering som fører 6 kabler gjennom navnet uten at de floker seg. Da kan drevet rotere fritt rundt uten å tenke på problemer med kabelføringen. Dette drevet er satt sammen av tre enheter, alle printet ut i PLA på 3D-printer. Det står i forbindelse med en stepmotor med et mindre beltedrev. Stepmotoren posisjonerer drevet i gitte indeksere posisjoner som nullstilles når det passerer en indeksposisjon. En tapp bryter der en lysstråle for å  markere indeksposisjonen. Drevet ble utformet i SolidWorks i 2015

 

 

 

Deksel til drone

{jcomments on}Dette dekslet er skrevet ut i PLA fra SolidWorks. Dekselet er 2 mm tykt for å minske vekten mest mulig. I og med at toppflaten er flat, kan dekselet skrives ut opp-ned for å spare filament for å støtte toppdekselet dersom det skulle skrives ut direkte.

Les mer …