skule.sormo.no

ORG NR 885 947 522

Mikrokontrollere

Mikrokontrollere

Mikrokontrollere har blitt en del av hverdagen vår. De finnes i nesten alle sammenhenger. Mest poplære har vært Atmels mikrokontrollere som har blitt utviklet i Trondeim. Men nå er de kineske ESP-kontrollerne i ferd med å ta over. De franske LoRa-kretsene har også funnet en nisje. Mikrokontrollere har en flott evne til å kommunisere og er grunnlaget for utviklingen av The Internet of Things  MQTT-protollen for kontroll av automatiske funksjoner i hjemmet 

Problemer med USB seriedrivere

Arduino

{jcomments on}Arduino er opprinnelig et italiensk konsept, utviklet på Interactiv Design Institue i Ivrea i Italia. Programvaren, Arduino IDE, ble utviklet fra den amerikanske Wiring-plattformen mens hardware var basert på Atmels AVR-mikrokontrollere, utviklet av Atmel i Trondheim. 

Arduino ble etterhvert svært populært. I tillegg til det italienske miljøet har det amerikanske Ardufruit og Sparkfun overtatt den kommersielle delen.

Plattformen er beskrevet i hjemmesiden arduino.cc der programmet Arduino IDE kan lastes ned. Dette utviklngsverktøyet har senere blit utviklet videre til også å betjene andre mikrokontrollere, som ESP-serien og det franske LoRa-serien.

Mer om Arduino-plattformen her.

Les mer …

ESP 32

{jcomments on}ESP-32 er en ny generasjon mikrokontrollere, produsert av det kinesiske selskapet Espressif Systems. De er en chipmaker, og ESP-32 kan brukes som et stand-alone-system. Den har bluetooth BLE og WiFi  og kan håntere  SPI, SDIO, I2C, UART,  CAN  tilkoblinger

Den er en  32-bit tokjerne-mikrokontroller, som svinger på enten 160 eller 240 MHz, har så godt som alle serielle kommuikasjonsprotokoller, inkludert SPI, SDIO, I2C, UART, CAN, og IR.Den har touch sensor, 18 analoge innganger, 2 analoge utganger, 3xUAR, 4xSPI, PWM, osv. Den har også energikontroll og spesielle sikkerhetsfunksjoner innebygd og er over 100 ganger raskere enn Arduino .UNO. Dessuten har denne mikrokontrolleren muligheten for å oppdatere programskissene over WiFI mens de er i drift (OTA

Du kan også kjøpe ESP 32 her   ESP8266 Community Blog  Mer om ESP-kontrollere  Wikipedia

Les mer …

LoRa

Semtech innovation har introdusert LoRa - Long Range RF low power kommunikasjonsprotokoll som kan kommunisere i nettverk opp til en kilometer. Enkelte installasjoner av LoRa kan kommunisere opp til 40 km. Protokollen forventes å anvendes blant annet i biler som kommuniserer i trafikkmiljøet på veiene. Den vil også få anvendelse i hjem der enheter kommuniserer med nettverk (The Things Network), både lokalt og globalt. I Europa brukes frekvensen 868MHz til dette, i USA 900MHz mens 433MHz brukes i Asia.

Mer om LoRa-kontrollere

micro:bit

 Micro:bit er et engelsk produkt, laget i samarbeid med BBC. Hensikten med dette kortet er å gi dataundervisning i grunnskolen i Storbritanina. Det 4 x 5 cm store kortet har en ARM Cortex-M0 mikroprosessor, akselrometer og magnetometer sensorer, kan kommunisere via blåtann og USB, har en "skjerm" bestående av 5x5 (25) lysdioder, to programmerbare knapper, og kan få strøm via micro-USB eller ekstern batteri-pakke.

Kortet programmeres av et grafisk brukersnitt-verktøy.