skule.sormo.no

ORG NR 885 947 522

Single board computers

Single board computers

Det finnes et uttall av single board computers på markedet nå. Rasperry Pi var blant de første og er fortsatt dominerende i markedet.

Alternativet kan være Parallella dersom du vil ha en supercomputer..

 

 

Underkategorier

Rasperry Pi er en datamaskin bygget på et enkelt kretskort på størrelse med et bakkkort. Den er utviklet av det britiske selskapet Raspberry Pi Foundation med tanke på å oppmuntre til å lære grunnleggende databehandling i skolen.[3][4][5][6][7]

Microsoft har annonsert at Windows 10 kan kjøres på  Raspberry Pi, men i en svært strippet versjon. Alternativt kan man installere Ubuntu eller andre operativsystem. Disse installeres på en micro-SD på en PC. Micro-SD-en settes deretter i Raspberry Pi-kortet. Det er bare å koble på en HDMI skjerm og USB tastatur, og da gikk kortet straks opp med strøm fra en micro-USB-kontakt. Du kan kjøpe Raspberry kort her

Rasperry Pi kan også brukes som server

 Parallella er single-board datamaskin med en dobbel-kjerne ARM Cortex-A9 prosessor og en 16-kjerne Epiphany coproessor. Den kan brukes til parallell-prosessering som en super-maskin med en ytelse på 5.0GFLOPs/W. Gray 2 hadde i 1985 en ytelse åp 1.9GFLOPs/w. Den kan kjøres med de populære Linux-distribusjonene, inkliderte Ubuntu. Den kan programmeres i metal C/C++ og Phyton. Den finnes i tre versjoner, som frittstående datamaskin, innebygget (embedded) enhet eller som en skalerbar parallell server cluster. Det finnes en 64-kjerneversjon også, med en ytelse på 100GFLOPs/W!

Parallella kan programmeres i en spesiell versjon av Phyton, kalt ePhyton, spesielt tilpasset Epiphany. Et alternativ er OpenSHMEM 1.4 eller LOLCODE.